/

Blog

2. března 2024

Jak citovat vlastní publikace v závěrečné práci?

Tomáš Foltýnek, Pavel Semerád, Dita Henek Dlabolová

Velmi často dostáváme otázku, jak by měl autor správně postupovat, pokud ve své závěrečné práci chce použít části článků a konferenčních příspěvků, které již dříve publikoval s dalšími spoluautory. Tato situace je typická nejen pro studenty doktorského, magisterského a bakalářského studia, ale může potrápit i autory habilitačních prací. více »

7. ledna 2023

Kolik procent musí mít práce shodu, aby to byl plagiát?

Tomáš Foltýnek, Dita Henek Dlabolová, Pavel Semerád

Obvykle, když na našich přednáškách a workshopech otevřeme téma plagiátorství, tak se na nás sesypou dotazy účastníků, abychom řekli konkrétní procento, od jehož výše lze práci považovat bez pardonu za plagiát. Jakoby nic z toho, co jsme v průběhu dne řekli, nebylo důležitější. Jakoby se zcela minuly účinkem všechny ty případové studie, na kterých vysvětlujeme, co je a co není plagiát. více »

Registrace k odběru novinek

Nenechte si ujít žádné nové články v blogu! Při jejich vydání vás automaticky upozorníme e-mailem.

19. prosince 2022

Zaskočilo mě, jak potřebná Antidiskriminační platforma je, říká její iniciátorka Pavlína Morganová

Kristýna Veitová

V každé instituci se někdy objeví citlivé problémy: mocenské situace mezi studujícími a vyučujícími, nevhodně intimní vztahy, genderová či jiná nerovnost. Na Akademii výtvarných umění v Praze se inspirovali ve Vídni a založili Antidiskriminační platformu. více »

23. srpna 2022

Citování zdrojů v prezentacích

Tomáš Foltýnek, Pavel Semerád, Dita Henek Dlabolová

Akademici využívají prázdniny i k tomu, aby vylepšili své výukové materiály, případně aby vytvořili nové. Při přípravě prezentací si pak velmi často pokládají otázku, jestli - a pokud ano, tak jak - mají citovat převzaté informace z cizích zdrojů? více »

15. července 2022

Rady Evropy vydala Doporučení proti podvádění ve vzdělávání

Tomáš Foltýnek

Ve středu 13. července 2022 byla na jednání nejvyššího orgánu Rady Evropy - Výboru ministrů - završena čtyřletá snaha o sjednocení postupů v boji proti podvádění ve vzdělávání. Rada Evropy vydala Doporučení proti podvádění ve vzdělávání. více »

27. dubna 2022

Jak vyřešit vysokou procentuální shodu se zákonem?

Pavel Semerád, Tomáš Foltýnek

Před pár dny jsme dostali otázku od jedné naší čtenářky, která se nás ptala, jak vyřešit problém s vysokou procentuální shodou, kterou ji v bakalářské práci odhalil Thesis po jednom z kontrolních odeslání. Tohle je naše odpověď. více »

2. prosince 2021

Co všechno o vás ví „anonymní“ ghostwriter?

Pavel Semerád, Tomáš Foltýnek, Dita Henek Dlabolová, Veronika Krásničan

Už jste někdy slyšeli o ghostwriterech? Že nevíte, kdo to je? Promiňte, hned vysvětlíme. více »

18. listopadu 2021

2 zbytečné chyby v citování. Uděláte je taky?

Pavel Semerád, Dita Henek Dlabolová, Tomáš Foltýnek, Veronika Králíková

V minulém článku (Jak najít chyby v citacích…) jsme nakousli nezbytnou vazbu mezi citacemi v textu a seznamem použité literatury. Je to totiž věc, ve které se chybuje. My jsme ale přesvědčeni, že když si přečtete tento článek až do konce, tak se můžete vyhnout hned dvěma zbytečným chybám. více »

4. listopadu 2021

Jak najít chyby v citacích ještě před odevzdáním práce?

Pavel Semerád, Tomáš Foltýnek, Dita Henek Dlabolová, Veronika Králíková

Slyšeli jste už příběhy o studentech, kteří odevzdali své závěrečné práce a pak v nich, z ničeho nic, začali objevovat nejrůznější chyby? Upřímně, tomu se asi úplně předejít nedá – snad každá práce má svoje slabé místo. více »

19. října 2021

Příručky o plagiátorství: Článek na Universitas.cz

Tomáš Foltýnek

V prosinci 2020 vydalo nakladatelství Karolinum dvojici příruček, které se zabývají plagiátorstvím. Letos v dubnu vyšel o těchto příručkách článek v magazínu Universitas. více »

12. října 2021

O procento plagiát aneb jak je to s těmi procenty?

Pavel Semerád, Tomáš Foltýnek, Dita Henek Dlabolová, Veronika Králíková

V tomto článku řešíme to, jak číst výsledné procentuální shody závěrečných prací. Bez správné interpretace je to totiž jen číslo a nemusí to být plagiát. více »

10. října 2021

Blog Akademická etika.cz

akademickaetika.cz

S novým akademickým rokem spouštíme nový blog. Jak už doména tohoto webu napovídá, blog bude věnovaný tématům akademické etiky. Budeme se tedy zabývat vším, co souvisí s etikou ve vzdělávání a ve výzkumu. více »