/

Zaskočilo mě, jak potřebná Antidiskriminační platforma je, říká její iniciátorka Pavlína Morganová

akademickaetika, antidiskriminace, diskriminace, gender

19. prosince 2022

V každé instituci se někdy objeví citlivé problémy: mocenské situace mezi studujícími a vyučujícími, nevhodně intimní vztahy, genderová či jiná nerovnost. Na Akademii výtvarných umění v Praze se inspirovali ve Vídni a založili Antidiskriminační platformu.

Přes deset let přihlížela historička umění Pavlína Morganová na AVU situacím, se kterými vnitřně nesouhlasila. „Na škole nebyla vůle ani nástroje, jak dlouho zakotvené poměry změnit,“ popisuje. Ve chvíli, kdy se stala součástí vedení školy, potřebný nástroj v podobě Antidiskriminační platformy vytvořila sama.

„Je to tým lidí, který má vytvořit bránu pro řešení citlivých problémů, které se v každé instituci někdy objeví. Zvolila jsem název platforma, protože ukazuje, že to je kolektivní orgán, který vytváří základnu pro komunikaci a následné řešení problémů,“ popisuje Morganová.

V rozhovoru popisuje, jak platforma funguje, ale i s jakými se potýká problémy. „Když jsme se třeba poprvé setkali s akademickou obcí, zaznívalo tam: Tak to je ta parta lidí, co sice drží mlčenlivost, ale na každého něco ví. To byla třeba věc, která mě úplně šokovala, protože my, co jsme se dali do služeb platformy, jsme to naopak vnímali jako obrovskou zátěž, zodpovědnost a vlastně i něco nepříjemného, protože člověk to v sobě musí nést, přemýšlet o tom. Ta témata nejsou jednoduchá, ani rozhodování, jak se k něčemu postavit.“

Celý článek vyšel 14.12.2022 v online magazínu Universitas.cz.

Kristýna Veitová